Nieuws - Algemeen

"rood voor rood' regelingen buitengebieden

"Rood voor rood" regeling, Functieverandering in het buitengebied.

Net als in andere delen van Nederland zet in de Stedendriehoek de ontwikkeling naar minder maar grotere landbouwbedrijven door.
Daarbij komen erven en agrarische gebouwen vrij. Het in juni 2005 vastgestelde streekplan Gelderland biedt mogelijkheden voor het hergebruik van vrijgekomen en vrijkomende gebouwen in het buitengebied.
Tevens biedt de provincie de regio’s de mogelijkheid om dit beleid op regionaal niveau nader uit te werken, waarbij van het streekplan is af te wijken. Dit mits beargumenteerd en gedragen door de samenwerkende gemeenten in de regio.
Functieverandering biedt, door het toestaan van nieuwe economische dragers, belangrijke kansen voor het verbeteren van de economische vitaliteit en leefbaarheid van het landelijk gebied. En vooral ook voor het verbeteren van de kwaliteit van het landschap.
Functieverandering zorgt per saldo voor minder steen door het slopen van overbodige stallen en schuren en voor een aantrekkelijke vormgeving en (groene) inpassing van nieuwe functies ter plaatse van die stallen en schuren.

Momenteel zijn er algemene beleidskaders uitgewerkt voor de regio, welke de komende tijd worden vertaald naar beleid per gemeente, waarin waarschijnlijk de volgende mogelijkheden worden aangegeven:

  1. Het bouwen van één of meer vrijstaande woningen naast de mogelijkheid van meerdere wooneenheden in één woongebouw.
  2. Nieuwbouw voor functieverandering naar werken en de combinatie wonen/werken. Dit in gevallen waarin sloop en nieuwbouw noodzakelijk zijn om bedrijfstechnische en bedrijfseconomische redenen. En in gevallen waarin nieuwbouw beter is voor de ruimtelijke kwaliteit door hetslopen van bestaande verpauperde bebouwing.
  3. Binnen de mogelijkheden van het streekplan (maximaal 50% hergebruik voor wonen) maken de gemeenten met dit beleidskader maatwerk mogelijk.

Maatwerk dat recht doet aan de landschappelijke en functionele verschillen tussen gebiedsdelen binnen de regio. In een groot
deel van het gebied is minder dan 50% hergebruik mogelijk. In een beperkt deel van het gebied is hergebruik (voor wonen) tot 50% mogelijk.
In een deel van het gebied is meer hergebruik/nieuwbouw voor werken mogelijk dan 500 m2, namelijk tot 750 m2 .

Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en kunnen U vanaf de basis adviseren en/of begeleiden in dit proces om te komen tot de herbestemming en uiteraard het uitwerken en realiseren van deze bouwplannen.

        

Bouwadviesburo Hoevers bv


Hommelstraat 11
7399 RK Empe

T 0575 476701
F 0575 476780

E info@bouwadvieshoevers.nl

Meer contact informatie
Actueel
Algemeen
Archief